Pasaportlar Hakkında

Pasaport nedir? Pasaport Ne işe yarar?

Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olan kişilere yetkili makamlarca verilen ve yabancı ülke yetkilillerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belge. Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki kimlik nasl Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ise yurtdışında da sizin kimliğiniz pasaportunuz olmaktadır. Bu yüzden farklı ülkere seyahat edecek olan kişiler kesinlikle pasaport bulundurmakla mükelleftirler. Bunun birkaç istisnası olmaktadır tabi bunlar da Kıbrıs, Gürcistan olarak söylenebilir. Türkiye Cumhuriyeti 2010 yılından itibaren dünyanın geri kalanında da uygulanan elektronik pasaport kullanımına geçmiştir. Bu elektronik pasaport çiplidir ve 2. Sayfasında yer alan bilgilerinizin alt kısmında bulunan kodların olduğu kısım sayesinde gideceğiniz ülkede bulunan memurler sizin bilgilerinize erişim sağlayabilmektedir.

 

Pasaport Türleri Nelerdir? Hangi Tür Pasaport Alabilirsiniz?

Pasaport türleri 4’e ayrılmaktadır.

 

  • Yeşil Pasaport
  • Bordo Pasaport
  • Siyah Pasaport
  • Gri Pasaport

 

Yeşil Pasaport (Hususî Pasaport):

Yeşil pasaport, kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına ve eski bürokratlara veriliyor.

Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor. Bunun dışında eski bakanlara, TBMM eski üyelerine, görevleri süresince il ve ilçe belediye başkanları ve ilk kademe belediye başkanları eşleri de yeşil pasaport alabilmektedirler. Bu memurlar emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebepleri ile görevden ayrılmış olmaları halinde de yeşil pasaportlarını koruyabiliyorlar. Yeşil pasaportlu bireyler vize işlemi görmeden ya da sınır kapısında vize işlemi görerek yurtdışına (160 ülkeye) çıkış yapabilmektedirler. Yeşil pasaport alacak olan kişiler pasaport harç parasından muaftırlar.

 

Yeşil Pasaport için Gerekli Olan Belgeler;

 

  • Nüfus Cüzdanı, T.C kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair dekont
  • Hususî damgalı pasaport talep formu
  • Öğrenime devam eden çocuklar için öğrenci belgesi
  • Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakkatname
  • Varsa eski pasaport
  • Hak sahibinin muvafakat ve vekâlet belgesi

 

Pasaport Defteri Bedelleri

 

6 Ay                     ->      108 Türk Lirası

12 Ay                            ->      108 Türk Lirası

2-3-4-10 YIL       ->      108 Türk Lirası

 

Yeşil Pasaport Başvurusunun Tamamlanması ve Pasaport Teslimi

 

Yeşil pasaportunuz için tüm başvurularınızı ve işlemlerinizi tamamladıktan sonra, pasaportunuz nüfus ve vatandaşlık işlerindeki belirttiğiniz adrese en geç 10 iş günü içerisinde ulaştırılacaktır.

 

Bordo Pasaport (Umuma Mahsus):

Umuma mahsus pasaportlar 38 sayfa olup, dış kapak rengi bordodur. Pasaport talebinde bulunan kişinin müracatı kendisi yapması gerekmektedir. Yaş farkı gözetilmeksizin herkes için ayrı pasaport defteri düzenlenmektedir. Umuma mahsus pasaportlar 6 aydan az olmamak üzere; ergin olmayanlar için en fazla 5 yıl ergin bireyler içinse 10 yılı aşmayacak şekilde İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde düzenlenir. Bazı vize başvuru platformlarında “ulusal pasaport” olarak da geçmektedir. Bordo pasaportlular birçok ülkeye vize işlemleri yapmadan ya da kapıda vize sistemiyle girebilmektedir. Bu ülkelerden bazıları; Bosna, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Gürcistan, Endonezya, Filipinler, İran, Japonya ve TayLand’tır.

Bordo Pasaport Almak için Gerekli Evraklar;

 

  • Nüfus Cüzdanının Aslı
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Eski Pasaportlar
  • Pasaport Harcı ve Pasaport Bedeli Dekontları
  • Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan ya da engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakkatname de gerekir.

Muvaffakatname çocuğun pasaport işlemlerinden haberiniz olduğunu ve izin verdiğinizi ifade eden bir belgedir. Reşit olmayanın ebeveynleri evliyse her ikisinin de muvaffakatname vermesi gerekir. Eğer boşanılmışsa, sadece çocuğun velayetinin verildiği bireyin muvaffakatname getirmesi ve ayrıca çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu kanıtlayan belgeyi getirmesi gerekmektedir.

2018 Pasaportunuz Harç ve Defter Bedelleri

 

6 Ay           ->      137.4 TL Harç    +       108 TL Defter Ücreti

12 Ay                   ->      200.8 TL Harç    +       108 TL Defter Ücreti

24 Ay                   ->      327.8 TL Harç    +       108 TL Defter Ücreti

36 Ay                   ->      465.5 TL Harç    +       108 TL Defter Ücreti

4-10 Yıl      ->      656   TL Harç     +       108 TL Defter Ücreti

 

Pasaport Defter Bedeli Nedir?

108 TL defter bedeli pasaportunuzun basılacağı deftere çipe ödediğiniz bedeldir. Bu fiyat pasaport kaç senelik olacaksa olsun değişmeyecek olan bir bedeldir.

 

Pasaport Harç Bedeli Nedir?

Yukarıdaki tablodan göreceğiniz üzere 2018’de 6 aylık harç bedeli 137,4  TL olarak, 1 yıllık 200,8 TL, 2 yıllık 327,8 TL, 3 yıllık 465,5  TL olarak  belirlenmiş. Fark edeceğiniz üzere 4 yıldan sonra süre uzasada ödenecek harç artmıyor. İster 4, ister 5, 6, 7, 8, 9 ya da 10 yıl olsun ödemeniz gereken tutar 656 TL.

 

Hangi Geçerlilik Süresini Tercih Etmeliyim?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizim önerimiz 10 yıllık pasaport almanız. Çünkü uzun vadede 10 yıllık pasaport hem daha hesaplı, hem de vize işleri için daha elverişli.

Çünkü Türkiye’nin vize uygulamasına tabi olduğu ülkelere giriş için pasaportunuzun bitim tarihine en az 6 aylık bir süre olması gerekiyor. Türkiye’den vizesiz giriş yapabileceğiniz ülkelere giriş için ise en az 3 aylık pasaport geçerliliğinizin olması bekleniyor. Hatta 6 ve 3 aylık geçerlilik paylarının, ziyaret edilen ülkeden ayrıldıktan sonra bile devam ediyor olması çok önemli. Örnek vermek gerekirse, 1 Ocak 2018’de Schengen ülkelerinden birine giriş yapacak ve 20 Ocak’ta çıkış yapacaksanız, pasaportunuzun süresinin en az 20 Temmuz 2018’ye kadar geçerli olması bekleniyor. Bazı devletlerin ülkeye girişte Umuma Mahsus pasaportlarda aradığı minumum geçerlilik süreleri;
 

  • Almanya       ->        3                     Azeybaycan             ->        1
  • Gürcistan     ->        6                     İspanya                     ->        3
  • İsviçre           ->        3                     Japonya                    ->        6
  • Slovenya      ->        4                     Romanya                  ->        6

 

Harç ve Defter Bedeli Ödemelerini Nereye Yapacağım?

Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan bankalara ya da Maliye Bakanlığı’na bağlı il ve ilçelerin defterdarlık, mal müdürlüklerinde harç ve defter ödemenizi yapabilirsiniz. Veznelerine nüfus cüzdanınızla giderek pasaport harç ve defter bedeli yatıracağınızı söylemeniz yeterli. Size ikisi için ayrı dekont verecekler. İkisini de başvurunuza eklemeniz gerekmekte. Eğer tek dekont verildiyse, üzerinde hem harç hem de defter bedeli yazdığından emin olun.

 

Önemli

– Yanınızda mutlaka nüfüs kağıdınız olmalı çünkü işlem için TC kimlik numaranız gerekiyor.

– Ödemeniz karşılığında size dekont verecekler. Bu dekontun üzerinde TC kimlik numaranız, adınız ve soyadınız yazar. Bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun.

– Harç ve defter bedelleri dekontlarına “tahsil edilmiştir” kaşesinin basılması, 1.nüshasının vatandaşa verilmesi ve dekontta, tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.

– Dekontlar daha sonradan değiştirilemiyor. O yüzden pasaport sürenizle ilgi kesin karar vermeden ödeme yapmayın.

– Harç bedeli her sene değişiyor. Pasaport ücretinizi (harç, defter bedelleri) ödediniz fakat başvurunuzu daha tamamlamadan pasaport fiyatları yükseldiyse ne yazık ki bankaya gidip aradaki farkı yatırmanız gerekiyor. Eğer fiyat artışı siz başvuruyu tamamen tamamladıktan sonra olursa bu sizi etkilemez.

 

Pasaport Randevusu

Dosyamız hazırsa artık, il nüfus ve ilçe emniyet müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabiliriz. Randevu +90-312-462-91-46 veya +90-312-462-91-47 hatlı telefon numaralarından başvuru yapabilmektedirler.