ALMANYA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Almanya siyasi yapısı gereğince eyaletlerden oluşan bir ülkedir.Her eyalet kendi eğitim bakanlığına bağlı olarak eğitim sistemini belirler.Üniversite eğitimi temel eğitim (grundstudium) ve asıl eğitim (hauptstudium) olarak ayrılır.Temel eğitim 4 sömester sürer,genellikle bir ara sınav/zwischenprüfung ile sona erer. Asıl eğitim süresince ilgili bölümde uzmanlaşma ve derinleşmeye yönelik bilgiler öğrenilir.
Lisan Eğitimi – baccalaureat studium 3 yıl
Master Eğitimi- masterstudium 2 yıl
Lisans ve Yüksek Lisans Birleşik eğitim –Diplomstudium 4.5 yıl
Üniversitelerde sömestr sistemi uygulanmaktadır. Üniversitenin şartlarına göre öğrenime güz döneminin yanı sıra bahar döneminde de başlanabilir.
Her üniversitenin belirlediği tarihler değişik olmakla beraber genelde (Kış Sömestr 15 temmuz – Yaz sömestr 15 ocak)kadar kayıt başvuru formları (Zulassungsformulare) ilgili birimlere gönderilmelidir.
Yabancı öğrencilerin kayıtları ile ilgili karar, Türkiye’deki YÖK benzeri bir kurum olan ZVS/Zentrale Vergabestelle tarafından değil, üniversitelerin kendilerinin verdiği kararla gerçekleşmektedir.
ALMAN ÜNİVERSİTELERİNİN YÖK DENKLİĞİ BULUNMAKTADIR.
Kabul şartları:
Lisans :
* Almanya’da devlet üniversitelerine lisans eğitimi başvurusu yapabilmek için öncelikle Türkiye’de ÖSYM imtihanına girerek
4 yıllık bir üniversite programına yerleştirilmiş olmaktır.
*Bazı üniversiteler ve bölümleri 2 veya 4 yıllık Açık öğretim Fakültesi(AÖF) veya meslek Yüksek Okulu (MYO) yerleşen veya mezun olan adayları da kabul etmektedir.
*Yerleşilen üniversitenin niteliğinin veya alınan puanın önemi yoktur.
*Öğrenciler Türkiye’de kabul aldıkları bölümde veya yakın bölümlerde Alman üniversitelerinde eğitim alabilirler,farklı bölümlere başvuramazlar.
Yüksek Lisans:
*Türkiye’de 4 yıllık bir üniversiteden mezun olan öğrenciler Alman üniversitelerinde yüksek lisans eğitim alabilirler.
Yatay geçiş :
Türkiye’de lisans veya yüksek lisans yapan öğrenciler, kendi bölümlerinde Almanya’da bir üniversiteye yatay geçiş yapabilirler. Yatay geçiş yoluyla Almanya’da ki bir üniversiteye transfer olmak isteyen öğrencilerin hazırlaması gereken belgelere ilave olarak ayrıntılı ders içeriklerini de üniversitesinden alması gerekir.
Almanca şartı:
* Almanyada Eğitim Görmek isteyen adayların Üniversitelerden kabul alabilmeleri için Önceki Eğitim hayatlarında Toplam 600 saat ve üzeri Almanca Eğitim aldıklarını kanıtlamaları şarttır.
*Orta düzeyde Almanca bilmek,( Almanca dilbilgisi şartları üniversitelere göre değişmektedir. Grundstufe-III, 500 saat Almanca Kursu veya Mittelstufe II veya M III kurslarından alınan belgeler yeterli olmaktadır)
*Anlaşmalı olduğumuz dil okullarına uzun dönem kayıt yaptıranlara Devlet Üniversitelerinden Ön Kayıt Belgesi alınabilinmektedir. Bu işlem Danışmanlık ücretine tabidir. Dil okullarina adayın en az 4 aylık yazılması gerekmektedir.
Dil okullarının fiyatı bölge ve eğitim kalitesine göre değişmektedir.
* Almanya ya giriş vizeleri Dil Vizesi kategorisinde verilecek olup bu vize Türü Almanyada Öğrenci vizesine 1 yıl içinde çevrilmektedir. Ancak buradaki önemli husus Adayın bu 1 yıl içerisinde Almanca sınavını geçmesinin gerektiğidir.
Üniversite Başvurusu için gerekli belgeler:
Belirttiğimiz belgeler genel bir liste olup, evraklar konusunda bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Farklı üniversiteler farklı belgeler isteyebilir.
*İmzalı başvuru formu,
* Dil yeterlilik sertifikası,
*Lise diploması,
* Transcriptiniz (not dökümü),
* Ayrıntılı olarak hazırlanmış CV,
*ÖSYM sonuç belgesi (yerleşme),
*Niyet mektubu (statement of purpose),
*Öğretmenlerden/üni. Hocalarından referans mektubu(kapalı zarf içinde İngilizce vaya Almanca),
*İş deneyimleriniz veya staj belgeleriniz.
Belgeler Almanca veya İngilizce,
Yeminli tercümandan tercüme ve noter onayı,
Kaymakamlık ve valilikten “apostil” olması,
Belgelerin uluslar arası geçerliliğini kazanmasını sağlıyor.
Konaklama:
*Üniversite yurtları: Rezervasyonun önceden yapılması gerekmektedir. Ücretleri gidilen üniversiteye göre değişir Mutfak, banyo,dinlenme odaları,çamaşırhane ortak kullanılır.Odalar konforludur.Dinlenme, çalışma odaları,telefon, TV, kütüphane,spor salonları bulunmaktadır.En az 6 aylık kontrat yapılmaktadır.Ücreti haftalık 100-200 euro
*Kiralık Daire:Tek kişilik daireler veya veya daire içinde oda kiralanabilir. Ücreti 100-400 euro arası, kiralanan yerin metrekaresine, binanın kalitesine, şehir merkezine uzaklığına göre değişmektedir. Tek kişilik daireler 15-40 metrekare oda, mutfak ve banyodan oluşur. 200-400 euro arasındadır. Daireler mobilyalı ve tüm elektrikli ev aletlerine sahiptir.
*Aile Yanı:Ana dili Almanca olan bir aile yanında konaklama, Almanca eğitimin devamı niteliğini taşırken, öğrencinin sosyal hayatta yabancı dil pratiği yapabilmesine olanak sağlar. Alman kültürü ve yaşam tarzını tanıtmaya yardımcı olan aileler, okullar tarafından özenle seçilmekte ve gerekli standartlara uygunluğu periyodik olarak denetlenmektedir. Aile yanında konaklama, öğrencinin tercihine göre tek veya iki kişilik odalarda, tam veya yarım pansiyon şeklinde olabilir. Konaklanan aileyle herhangi bir sorun yaşanması durumunda öğrenci yeni bir ailenin yanına yerleştirilir. Ücreti haftalık:250-350 euro
Vize ve oturma izni:
3 farklı vize uygulanmaktadır.
Üniversite öğrenci vizesi -Stadiumvisum,
Üniversite öğrenci aday vizesi – Stadiumbewerbervisum,
Yoğun Dil kursu vizesi – Sprachvisum,
Üniversite hazırlık kurslarına katılım için yapılan vize müracaatında “öğrenci aday vizesi” 3 ay gibi verilmekle beraber, yabancılar şubesine (auslaenderbehörde), gerekli üniversite belgeleri ve teminat verirlince uzatılabilmektedir.
Vize İçin Gerekli Belgeler :
Almanya Konsolosluğu vize departmanı'na hitaben dilekçe,
Universiteye Kabul Belgesi ,
Almanya Vize Başvuru Formu ,
okuldan yeni tarihli öğrenci belgesi,
Pasaport,
İkametgah Belgesi,
Nüfus Cüzdanı Sureti,
Sabıka Kaydı,
2 Biometrik Resim ( Arka Fonu Beyaz, Yeni Çekilmiş ve Rötuşlanmamış ),
Pasaport ( Vize bitiş tarihi itibarıyla en az 6 ay süresi olan, varsa eski pasaportlarınız ),
Seyahat Süresini Kapsayan 30.000 ' Teminatlı Seyahat Sağlık Sigortası,
Anne veya Babanın geçerli yada eski Almanya vize si varsa fotokopileri,
Finansal durumunuzu gösterir belgeler,
Kalacağınız yerle ilgili belgeler,
Almanya için Teminat - Güvence Belgesi - Bloke Hesap :
*Almanya Ülkesinin Vizelerde Öğrencilere uyguladığı en önemli şart teminat belgesidir.
* Almanya hükümeti kendi ülkesine gelen her öğrencinin masraflarını karşılayabilecek maddiyata sahip olmasını
istemektedir.
Bunun içinde aylık 700 ile 750 Euro arasında bir teminatın:
-Almanyada bulunan bir sponsor tarafından,
-veya Türkiyede bulunan bir sponsor tarafından,
Karşılanacağını belirtir bir belge istemektedir. Bu belge resmi makamlar (Noter) tarafından onaylanmış olmak zorundadır.
Almanyada bulunan Bankalara 7600-8000 Euro arası bir meblağ yatırıp bloke hesap açtırmak en akıllı yoldur. Bu bloke hesabın özelliği, bankanın size yatırmış olduğunuz ücreti aylık olarak sene içerisinde geri ödemesidir. Vize alınamaması durumunda bu ücret tekrardan bankadan alınabilmektedir.
*Çalışma İmkanı;Almanya üniversitelerinde 180 yarım gün, veya 90 tam gün çalışma imkanları vardır.Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinde sözleşme ile çalışabilir, aylık ortalama 400-500 euro kazanabilirsiniz.Almanya’da bir öğrenci ortalama 500-700 euro ile geçinebilmektedir. Yasal olarak çalıştıkları için vergiden muaftır.İş olanaklarını öğrenci işlerine (studentwerk) veya bazı eyaletlerde çalışma dairesine (arbeitsamt)a başvurarak öğrenebilirler.
Almanyada lisans veya yüksek lisans mezunu her yabancı öğrenci ekstra 1 yıl oturma müsaadesi alabilir. İş olanaklarını bulabilen kişiler 5 yıl daha çalışırlarsa Almanya vatandaşlığına başvurma hakkını kazanırlar.
*Sağlık sigortası:Sigorta zorunludur. Okula devam ederken yatırılmayan sigorta aidatı eğitim hayatının sonlanmasına neden olabilmektedir.
*Ulaşım:Üniversite öğrencileri 6 aylık 150 euro ödeyerek otobüs, tramvay gibi ulaşım araçlarından faydalanırlar.
Neden Polonya’da Üniversite?
Avrupa’nın Türkiye ile birlikte en hızlı gelişen ülkesi Polonya’da Üniversite eğitimi almak artık sanılanın aksine imkansız değil ve ekonomik açıdan daha cazip.
Neden Polonya?
Polonya Üniversitelerinde İngilizce ve Lehçe dillerinde Avrupa seviyesinde bir eğitim ,bir çok farklı ülkeden Polonya’ya okumaya gelen insanlar ile tanışıp , farklı kültürleri , iş hayatlarını , yaşam biçimlerini tanıma fırsatı , sadece Türkiye’de herhangi bir liseden mezun olmak , İngilizce dil yeterliliği dışında hiçbir şart aranmaması ,eğer gerekli ise sadece ön hazırlık İngilizce kursları ile eğitim hayatına başlamak Polonya’nın kaliteli Üniversitelerinde kaliteli öğretmenler eşliğinde İngilizce öğrenme fırsatı, 4 yıllık Türkiye üniversite bölümlerini 3 yılda bitirebilmek , yeni yabancı diller öğrenmek , okunan bölümde veya başka bir alanda Avrupa içi veya dışında master yapabilme fırsatı ve Avrupa’da okumanın getirdiği bir çok pozitif avantaja ulaşmak Truva Yurt Dışı Eğitim danışmanlığı ile artık daha kolay.
1. Eğitim standartları yüksektir. Kasım 2009 itibarı ile dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında;
· Varşova Üniversitesi 293,
· Jagiellonian Üniversitesi 326,
· Wroclaw Teknik Üniversitesi 343,
· Wroclaw Üniversitesi 416,
· AGH Bilim ve Teknik Üniversitesi 417. sırada yer almakta;
· ODTÜ 435,
· Boğaziçi Üniversitesi 510,
· Bilkent Üniversitesi 630. sırada bulunmaktadır.(Kaynak: webometrics.info)
2. Polonya üniversitelerinin YÖK denkliği vardır. 2004 yılında beri AB üyesidir. Aldığınız diploma tüm AB ülkelerince tanınmaktadır.
3. Polonya dinamik ve yüksek eğitimli bir nüfusa sahiptir ayrıca diğer Avrupa Birliği ülkelerine göre ulaşım, beslenme ve barınma ücretlerinin düşük olduğu bir ülkedir. Bu nedenle öğrenim hayatı da öğrenciler için düşük maliyetli olacaktır.
4. Polonya’da eğitim dili İngilizce ve Lehçe’dir. Yeterli İngilizceniz varsa doğrudan üniversiteye, eğer İngilizceniz yeterli değil ise İngilizce veya Lehçe hazırlık sınıfı ile üniversite eğitiminize başlayabilirsiniz.
5. Ülkemizde 4 yıl olan lisans eğitimi, Polonya’da bölümlerin büyük çoğunluğu için 3 yıldır.
6. Polonya üniversitelerinde istediğiniz bölümde eğitime başlamak için sadece lise diploması ve lise not dökümünüz not yeterlidir. Polonya’da bir üniversiteye kayıt yaptırmak için, Türkiye’de üniversite sınavına girmeniz gerekmiyor. Meslek liseleri dahil hangi tür liseden mezun olduğunuz önemli değil.
7. Üniversitelerde, uluslararası öğrencilerin sorun ve ihtiyaçları daha çabuk çözmek ve okula uyum süreçlerini hızlandırmak amacıyla özel ofisler bulunmaktadır.
8. Avrupa'da yaşayacak, Schengen vizeniz ile Tüm Avrupa’da serbest dolaşım avantajını kullanacaksınız. Okurken dilediğinizde kültür & sanat aktivitelerine katılabileceksiniz.
9. Polonya Türkiye’ye sadece 2 saat uzaklıktadır.
VİZE - KONAKLAMA - İŞ İMKANLARI
POLONYA VİZE ALIMI: 21 Aralık 2007 yılı itibariyle Polonya AB’ye tam üye olmuştur ve böylece Schengen serbest dolaşım uygulaması imzalanmıştır. T.C vatandaşlarına vize uygulanmakta ve 5 Nisan 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlayan kanun değişikliğine göre Ülkeye girişten başlayarak herhangi bir 6 aylık süreçte herhangi bir Schengen (AB ortak vize uygulaması) ile tercih edilen bir Avrupa ülkesi 90 günü geçmemek şartıyla ziyaret edilebilir.
Polonya’da okumak isteyen öğrenciler için “D tipi ulusal vize” başvurusu yapılır. 90 günü aşan uzun süreli vize türüdür.
POLONYA'DA KONAKLAMA
Polonya’ya giden öğrencilerin ikamet edebileceği üç yer vardır;
1)Özel yurtlar,
2)Apart evler,
3)Üniversiteye kayıtlı öğrencinin kaldığı yurtlardır.
Özel yurtlar: Karma öğrencilerden oluşur. Genellikle yabancı öğrenciler kalırlar. Ücretleri elektrik su ısınma ve kira dahil 250-350 € arasındadır ve apart gibidir. Banyosu tuvaleti ve mutfak evde yaşan kişilerle ortak kullanılmaktadır Öğrenciler internetten yararlanabilirler.Odalar 6 kişinin kalabileceği biçimdedir. Bir oda da 6 ranza 3 çalışma masası vardır.
Apart Evler: Elektrik su ısınma kiraya dahildir. Ev yaklaşık olarak 40-60 m2 ve 2 yada 4 kişinin yaşayabilmesi için uygundur. Çoğunlukla 2 oda ve ortak olarak kullanılan oturma odası vardır. Bir kişinin ödemesi gereken kira bedeli 250-350 € civarındadır.
Üniversiteye kayıtlı öğrencinin kaldığı yurtlar;
Bu yurtlar sadece üniversitede okuyan öğrencileri kabul ederler. Bir odanın içinde 2 ayrı bölüm yer alır 2 veya 4 kişiliktir. Tuvalet banyo ve mutfak odanın içinde yer alır .Tüm eşyalar yurtta vardır. 1 kişinin ödemesi gereken aylık ücret 150 euro’dur. Bu yurtlarda öğrenci okuduğu üniversitenin yurdunda kalması gerekir.
ULAŞIM BESLENME VE SAĞLIK İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
Ulaşım; Ulaşım kart ücreti aylık 20 Euro’dur. Bu kartı ayda bir kez doldurduğunuzda bir ay boyunca metro tramvay ve otobüslerden sınırsız bir şekilde faydalanabilirsiniz. Şehirlerarası fiyatlarda 20 euro gibi daha düşük bir maliyet sağlanır.
Beslenme; Öğrencilerin yeme içme gibi birçok harcamaları aylık olarak ortalama 100-200 Euro arasında olur. Ancak bu fiyat her öğrencinin yapmış olduğu harcamaya göre değişkenlik gösterir.
Sağlık; Polonya’da bütün insanların zorunlu olarak yaptırması gereken sağlık sigortası vardır. Yaklaşık olarak aylık 40€ dur. Hem devlet hem de özel hastanelerde geçerlidir. Hastanedeki tedavi sürecinde kullanmış olduğunuz ilaçların bir kısmını siz bir kısmını da sigorta karşılayacaktır
PART-TIME ÇALIŞMA İMKANI
Öğrenciler ilk sene hazırlık kursuna gittikleri için çalışma fırsatı bulamayabilirler. Fakat üniversiteye kayıt olduktan sonra 1.sınıftan başlayarak verilen oturum izni ile öğrencinin bulunmakta olduğu eyaletteki iş yerlerinde yasal olmak üzere part time çalışabilirler.
Polonya’da Eğitim; Üniversite Listesi
· Academy of Business in Dabrowa Górnicza
· Adam Mickiewicz University in Poznan
· AGH University of Science and Technology
· Cracow University of Economics
· Cracow University of Technology
· Gdansk University of Technology
· Jagiellonian University in Kraków
· Katowice School of Economics
· Lodz University of Technology
· Maria Curie-Sklodowska University
· Medical University of Gdansk
· Medical University of Warsaw
· Nicolaus Copernicus University
· Poznan University of Economics
· Poznan University of Medical Sciences
· Poznan University of Technology
· Silesian University of Technology
· University of Economics in Katowice
· University of Social Sciences
· Warsaw School of Economics (SGH)
· Warsaw University of Technology
· Wroclaw University of Technology