Yıllık 100 bin Öğrenci Yurtdışında Eğitim Alıyor !
Türkiye’de yurtdışı eğitime her yıl 2 milyar dolar harcanıyor. Türkiye’deki eğitim ücretleriyle yurtdışındaki eğitim maliyetlerinin neredeyse aynı rakamlara ulaşması, yabancı dilin konuşulduğu ortamda öğrenilme olgusu, globalleşen dünyada uluslararası kariyer yapmanın giderek artan önemiyle yurtdışı eğitime talep giderek artıyor. Her yıl yaklaşık 100 binöğrenci çeşitli amaçlarla yurtdışında eğitime gidiyor. Bir öğrencinin gittiği ülkede barınma, ulaşım, eğitim masrafları ile birlikte yıllık maliyetinin yıllık 20 bin doları buluyor. Türkiye bu şekilde yurtdışında eğitime her yıl 2 milyar dolar harcıyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) verilerine göre, Türkiye’den akademik amaçlı yani lisans, yüksek lisans, doktora, Erasmus programları ve devlet bursuyla yurtdışına eğitim amaçlı çıkan öğrenci sayısı 49 bin 11. Türkiye Uluslararası Eğitim Fuarları (IEFT) Genel Koordinatörü Deniz Akar, UNESCO’nun bu rakamına dil eğitimi, diploma, staj, sertifa programlarıyla yurtdışına çıkan öğrencilerin de eklenmesi gerektiğini ve bu şekilde hesaplandığında her yıl yaklaşık 100 bin öğrencinin eğitim amaçlı yurtdışına gittiğini ifade ediyor. Akar, “UNESCO’nun eğitim amaçlı yurtdışına giden öğreci rakamına (49 bin 11) 1 ay, 2 ay, 3 ay, 6 ay ya da yıllık olarak gidilen dil eğitimleri, diploma, staj ve halkla ilişkiler ve finans gibi sertifa programlarıyla yurtdışına giden öğrencileri de eklememiz gerekiyor. Çünkü bunlar da birer yurtdışı eğitimidir. En yüksek öğrenci akışı dil eğitimindedir. Akademik eğitim ve bunun yanında dil eğitimi için yurtdışına giden öğrencilerin ortalama yıllık 20 bin dolar maliyetleri olduğunu tahmin ediyoruz. Bunu 100 bin öğrenci ile çarptığımızda 2 milyar dolarlık bir parayı yurtdışı eğitimine harcıyoruz” diyor. Öğrencilerin yıllık 20 bin dolar olan yurtdışı eğitim maliyetinin ortalama bir rakam olduğuna da dikkati çeken Akar, “Bazı ülkelerde 40- 50 bin dolar olan eğitim maliyetleri var. Hatta 50 bin doların üzerinde de olanlar da var. Sadece lisans, yüksek lisans ve doktora eğtimini alırsak ortalama yurtdışı akademik maliyet 25 bin dolarlara çıkar. Burada ortalamayı dil eğitimleri düşürüyor. Böyle bakıldığında 1 milyar 250 milyon doları yurtdışı akademik üniversite eğitimine, bunun geri kalan kısmını ise dil eğitimine harcanıyoruz” diye konuşuyor. Akar, Türkiye’de eğitim amaçlı yurtdışına giden öğrenciler için Türkiye’nin dışa açık yüzleri, genç diplomatları, genç işadamı adayları benzetmesini yapıyor ve bu öğrencilerin gittikleri ülkelerde kurdukları ilişkilerle Türkiye ekonomisinin dünyaya entegre olmasında önemli katkılar yaptıklarına dikkat çekiyor.
Türk öğrenciler,özellikle lisans ya da yüksek öğretim amacı ile yurtdışına çıkacaklarsa en sık tercih edilen yurtdışı eğitim destinasyonu 12 bin 287 öğrenciyle Amerika Birleşik Devletleri.
Türkiye, Amerika’ya en fazla öğrenci gönderen 10’uncu ülke.
Genelde uzun süreli eğitimlerde tercih edilen ülke olan Amerika, Sterlin’e oranla uygun kur oranları, ucuz sayılabilecek yaşam olanakları ve mezun olduktan sonra sunduğu geniş iş olanakları ile Türk öğrenciler arasında gözde bir destinasyon.
ABD’den sonra gelen ikinci önemli destinasyon Almanya. 2012 yılında Almayan’ya giden Türk öğrenci sayısı 11 bin 799. Almanya’yı 4 bin 424 öğrenci ile Bulgaristan izliyor. Üç bin445 öğrenci ile 4’üncü sırada Azerbaycan var. Türklerin en çok tercih ettiği 5’inci ülke ise İngiltere. Bir yıl önce Türkiye’den İngilteye yurtdışı eğitim amaçları giden öğrenci sayısı 3 bin 96. İngiltere’de büyük bir yüksek öğretim pazarı bulunuyor. Özellikle yüksek lisans programlarında yoğunlaşma yaşanıyor. İngiltere tam zamanlı yüksek öğretimde 11 ay gibi kısa bir sürede aynı diplomayı verebiliyor. Bu noktada Amerika ile en büyük rakibi olan İngiltere uluslararası eğitim arenasında öğrenci kapma yarışı içinde.
Bu ülkelerinden ardından Avusturya, Fransa, Kırgizistan, Ukrayna, İsveç, Kanada, İtalya, İsviçre ve Kazakistan gibi ülkeler Türk öğrenciler yurtdışı eğitim için tercih ettiği destinasyonlar arasında yer alıyor. Türk öğrenciler yurtdışında en çok işletme, iktisat, finans ve uluslararası ticaret ile mühendislik bölümlerini tercih ediyor. Özellikle bilgisayar, makine, inşaat mühendislikleri ilgi görüyor. Son zamanlarda ise görsel sanatlar, moda gibi bölümlere de talep artıyor.
**Dünya gazetesinden alınmıştır.